Tokozott, tetőtéri, vagy vászon roletta a jó választás?

A rolettát bátran nevezhetjük a legrégebb óta használt, s ezzel együtt a legnépszerűbb belső árnyékolónak. A különböző hatásmechanizmusú kellékek rugóval- vagy gyöngylánccal működtethetők. Többnyire az alumíniumtengelyre impregnálással ellátott textília tekeredik fel, melynek fényszűrő képessége attól függ, hogy pontosan milyen anyagot választ.

A vászon roletta fényáteresztő, és fényzáró alternatívaként is beszerezhető, egyedi igényeinek megfelelően. A rolók akár naphálóval is szerelhetők, de tény, hogy minden esetben az személyre szabott elvárások az igazán mérvadók. Amennyiben például a tetőtéri roletta az ön otthonába megfelelő kiegészítő, akkor az alupigmentált változat a lehető legjobb megoldás.

A vászon roletta tradicionálisan rugóval kezelhető: függőleges ablakok esetében lefelé húzással bármelyik ponton megállítható, eltüntethető. Ha 180 centiméternél magasabb a nyílászáró a gyöngyláncos alkalmazás a legpraktikusabb.

A tetőtéri roletta típusai a felhasználói igényekhez alkalmazkodnak. Leggyakrabban a rugós fajta nyíló szárnyra szerelt változatát választják, mely esetében az oldalra elhelyezett füleken rögzíthető a rendszer.

A ferdesíkú tetőtéri ablakok extra fizikai paramétereik miatt tokozott roletta beszerelésére alkalmasak, melyek a nyíló szárnyra rögzítve teljes fényzárást biztosítanak.

Ha ön tolóajtóra keres praktikus, mégis esztétikus alternatívát, akkor a tokozott roletta kiváló választás, hiszen az oldalt  sínes megvezetéssel, szinterezett alumínium tokkal rendelkező roló minden problémáját egy csapásra, pontosabban húzásra megoldja. Ezt a fajtát hagyományosan nyíló ablakokra, ajtókra felszerelni az esetek nagy százalékában nem lehet.

A fenti felsorolásból egyértelműen kiderül, hogy a vászon roletta típusának megválasztása nem egyszerű feladat, ám gyakorlatilag egyedi igényei, otthonának fizikai paraméterei, és a nyílászárói mindent pontosan meghatároznak. A tetőtéri roletta épp ugyanolyan kézenfekvő megoldás lehet az ön számára, ha tetőterébe keres praktikus árnyékolót, mint a tokozott roletta, ha körülményei ezt kívánják meg.