Ugrás a tartalomra Ugrás a lábléchez

Redőny gurtni csere saját kezűleg

A redőny gurtni csere egyike azoknak a feladatoknak, amihez nem kell feltétlenül szakember segítsége.

Manapság már nagyon sok jó minőségű, strapabíró konstrukció közül választhatunk, amelyek hosszú éveken keresztül kiállják az idő próbáját. Ezek csak nagyon ritkán hibásodnak meg és a kopó alkatrészek cseréjére is csak alkalomadtán vagy kivételes helyzetekben van szükség. Még a legkorszerűbb redőnyök esetében is előfordulhat, hogy úgy látjuk eljött a redőny gurtni csere ideje. Ilyenkor nem kell azonnal szakemberhez fordulni. Ha érzünk magunkban egy kis műszaki affinitást, akkor a műveletet egyedül is elvégezhetjük. Mindezt úgy, hogy közben nem tesszük tönkre az árnyékolót.

Mi az a redőny gurtni?

Ha szükség van a redőny gurtni csere lebonyolítására, akkor nem érdemes várni a feladat elvégzésével.

A redőnyök egy meghatározott mechanizmus szerint működnek. A hivatalos megfogalmazás szerint, a gurtni egy hosszú heveder, egy erős szövött anyag, amit a manuálisan kezelhető árnyékolókon találunk. Gyakran felmerül a kérdés, hogy mi a különbség a zsinór és gurtni között? Az eltérés a felhúzó anyag keresztmetszetében van. A zsinór ugyanis kör keresztmetszetű, az átmérője nagyjából 0,5 cm. A gurtni viszont lapos, a szélessége pedig kb. 1,5 cm. A kezelésük szempontjából nincs sok különbség a két típusú redőny között. A zsinóros megoldásra általában akkor van szükség, amikor a gurtni túl szélesnek bizonyul. Beszereléskor megakadna vagy a nagymértékű súrlódás hatására kidörzsölődne és elszakadna.

Redőny gurtni csere házilag

A művelet elvégzéséhez fel kell húzni a redőnyt. Ha szükségét látjuk, akkor le kell venni a lamellát. Így hozzá tudunk férni ahhoz a tárcsához, amivel meg tudjuk szűntetni a kapcsolatot a redőnylécek és a tengely között. A csere adott esetben megoldható úgy is, hogy a tengelyt nem szedjük ki. Ez esetben a régi gurtni nagyon egyszerűen kihúzható, a helyére pedig befűzhető az új. Ha a tengelyt is ki kell venni, akkor némileg nehezebb dolgunk van, de egy kis türelemmel és gyakorlással a gurtni csere házilag így is lebonyolítható. Ha pedig elakadunk vagy úgy érezzük egyedül nem tudunk megbirkózni a feladattal, kérjük a szakember segítségét! Kérdése van ? Keressen minket telefonon a +36 30 313 0470 telefonszámon