Ugrás a tartalomra Ugrás a lábléchez

Harmónikaajtó, az igazán helytakarékos megoldás

A műanyag harmónikaajtók otthonának számos pontján maximálisan megállják a helyüket. Nem csak a hagyományos nyílászárók helyett alkalmazhatja őket, hanem akár a szekrények ajtajait, a fürdőszobai paravánt is helyettesítheti általuk.

Gyakorlatilag a megvalósítás a fantáziájára van bízva. Mivel rengeteg féle színben elérhetők a harmónikaajtók, így otthonára testre szabott, igazán praktikus, nem mellesleg helytakarékos választással gazdagodhat.

A könnyed mozgathatóság, és az egyszerű felszerelhetőség olyan szempontok, melyek mellett nem érdemes elmennie szó nélkül. Szélesebb ajtónyílások esetén a harmónikaajtó akár két oldalra is elhúzható, ez csak típus kérdése. A helytakarékos kivitel a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hagyományosan alkalmazott ajtókhoz képest megszűnik a holttér.

Egyetlen dolgot kell minden esetben számításba vennie: az ajtónyílás szélességének csökkenését. Ha ugyanis műanyag harmónikaajtót szereltet be, akkor a lamellák számától, vastagságától függően, természetes módon keskenyebbé válik a nyílászáró szélessége, ezt nevezik a szakemberek összegyűjtési méretnek.

A szerkezeti felépítésből következik, hogy a műanyag harmónikaajtók hermetikus zárásra nem képesek, a lamellák nem tudnak tökéletesen egy síkban elhelyezkedni, kis rés minden esetben marad közöttük. Az ilyen szerkezetek többségükben az ajtónyílás felső részére szerelt vezetősínben mozgó görgőkön mozdíthatók el.

A nagyobb méretű, vagy fa típusú ajtók esetén létezik alsó megvezetéses harmónikaajtó is, mely ferde oldalú, alacsony küszöbként kerül a padlóra.

Extrém esetekben akár három méternél is magasabb harmónikaajtók beszereltetése is megoldható, de általában ez sport- vagy művelődési házak, közösségi terek viszonylatában szokott alternatívaként felmerülni.

A műanyag harmónikaajtó lamellái a süllyesztve felszerel futógörgős tagok segítségével mozgathatók, az áthidalóra felül felszerelt vezetősínben. Ahhoz, hogy a rendszer kellően esztétikus megjelenést biztosítson a vezetősínt takaróidomok alkalmazásával szokás elrejteni. A lamellák többnyire 10-12 cm vastagságúak, melyeknek anyaga nem csak stramm, strapabíró kivitelű, de könnyedén, egyszerűen tisztítható, karban tartható. Kérdése van ? Keressen minket telefonon a +36 30 313 0470 telefonszámon