Célkeresztben a redőny beépítés

A redőny beépítés nagyon tág téma, amibe több megoldás is beletartozik. Beszélhetünk olyan alternatíváról, amikor a redőny tokja már készen várja a palást megérkezését, de a külső tokos variációknál bizony mindent, így magát a tokot is külön kell kiépíteni. Éppen ezért az egyes verziók kialakítása egymástól merőben eltérő munkafolyamatokat kíván meg.
A külső tokos alternatíva beépítése többnyire az utólagos tervezéshez kapcsolódik.

A szerkezet kialakítását a tervezők nem vették számításba a síkok kimérésénél, éppen ezért a tok, valamint a homlokzat külső síkjai eltérést mutathatnak. Ha az ablakon nincs fölső toktoldó, vagy ha a nyíláskiváltás nem lépcsőzetesen lett megoldva, akkor a redőny tokjának hátoldalát, vagy belsejét a lakrészből szabad szemmel is látni lehet.
A szerkezet kívülről kerül rögzítésre az ablak tokjához, a lefutósínen keresztül. (A gurtni hasonló módon húzható be.)

Ezen eljárás egyik legnagyobb hátránya, hogy a gurtnidobot csak az ablak kilincs felőli oldalára lehet felszerelni, mert ellenkező esetben a nyílászáró használhatatlanná válik. Ez főleg a kétszárnyú ablakok esetében okozhat komoly fejtörést.
A vakolható tokos redőny beépítése a fentiektől pusztán annyiban tér el, hogy a redőnydoboz frontoldalán egy vakolható előlap található. A tok így takarásban marad, belesimulva a homlokzatba, esztétikus látványt nyújtva.
A fölé építhető redőnyt többnyire hasonló, előző típus cseréjénél alkalmazzák.

Általában műanyag, hőszigeteléssel ellátott redőnytokkal készül, de ha a redőnydoboz nem kap egyéb, komolyabb szigetelést, akkor bizony hő hídja lehet az épületnek. A komolyabb szerkezetek éppen ezért vastag, kemény habköpennyel kerülnek gyártásra. Ám magas bekerülési költsége, és a hő híd problémás jelenléte nem teszi túl vonzó megoldássá.

A redőny beépítés legegyszerűbb formája

Az újépítésű házak, vagy éppen lakóparkok esetében általános jellemvonás, hogy a kivitelező előre gondol a jövőbeli redőny beépítésére, éppen ezért a nyílászárók fölé redőnytokot épít ki. Ekkor már csak az árnyékoló palástja hiányzik ahhoz, hogy teljessé váljon a kép.
Az pedig, hogy a lécek műanyagból, vagy alumíniumból készüljenek-e, kizárólag az ön egyéni ízlésén, egyedi elvárásain, és végleges döntésén múlik.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn